| credits
design/webdesign
Thonik
webdesign/webdevelopment
Ramon Dreise
fotografie
SAPh

Abstract

X

‘….. de samenwerking met MX13 hebben we als zeer plezierig ervaren. MX13 is heel betrokken bij het proces en begrijpt de dynamiek waarbinnen wordt gewerkt heel goed. Het resultaat is daar dan ook naar; de aanbouw vormt één geheel met de oorspronkelijke woning en is zonder vertraging tot stand gekomen.’ Charlotte Dijkgraaf, opdrachtgever.

In 2005 werd aan de rand van de Groninger binnenstad het project CiBoGa schots 3 (Trezoor) opgeleverd. Het grootste deel van de woningen in dit gesloten bouwblok heeft geen private tuin, maar maakt gebruik van de gemeenschappelijke binnentuin. Mede door de stedelijke ligging bleken de woningen bij starters bijzonder gewild.

Wie tien jaar later op een zomerse dag een kijkje neemt in de binnentuin ontdekt een kinderrijke wereld. De starters van toen zijn de jonge ouders van nu. Daarmee is niet alleen het gebruik van de binnentuin gewijzigd. Ook de woonwens in veel huishoudens is veranderd. Voor een aantal bewoners vormde dit de aanleiding om de mogelijkheden van woning-uitbreiding te verkennen. MX13 werd benaderd met het verzoek op diverse plekken hierop te studeren. Aan de Ebbingedwinger leefde de wens zowel het bestaande dakterras te bebouwen als de mogelijkheden van een extra verdieping te onderzoeken.

De opdrachtgeverswensen zijn vertaald in functionele plattegronden met veel aandacht voor daglichttoetreding. In samenspraak met de opdrachtgevers is nagedacht over materiaalgebruik en uitstraling. Er is voor gekozen alle uitbreidingen verregaand familiair te ontwerpen aan de verderop gelegen dakopbouw; als abstracte toevoegingen op het bestaande ontwerp. De projecten zijn vrijwel detailloos. Dus zonder daktrim en traditionele hekwerken. Het toepassen van metalen gevelbekleding versterkt de objectachtige, niet-bouwkundige uitstraling. De monochrome kleur geeft de uitbreidingen extra samenhang.

 

Project: Aanbouwen CiBoGa, Groningen
Opdrachtgever: Particulier
Data: 2014 – 2015
Hoofdaannemer:
 Bouwbedrijf Tamminga, Buitenpost
Oppervlakte extra: 2 x 15 m²
Beelden: Daniël Bosma